خودشناسی2
سلام
با بخش دوم خودشناسی بحث ما در این باره تمام می شود و امیدوارم بهره کافی را ببرید!
ما دارای چند خود هستیم:
خود واقعی ، خود برای دیگران ،خود اجتماعی ،خود تاریک و خود آگاهی
که ما در ادامه مطلب به این چند خود می پردازیم ، امیدوارم در آخر بحث نتیجه خوبی بگیرید ، در ضمن با اجازه اتون چند تمرینی که داشتیم را حذف کردم که زیاد اذیتتون نکنم!
خود واقعی
خود واقعی "درونی ترین" بخش وجودماست. خودمان آن را خوب می شناسیم، ولی افراد معدودی از این بخش وجودی ما اطلاع کافی دارند. اغلب ما انرژی زیادی را صرف پنهان نگاه داشتن این بخش از وجود خویش می کنیم. ترس ما از این است که اگر دیگران خود واقعی ما را بشناسند، علاقه شان را به ما از دست بدهند. موضوع عجیبی است، چون اغلب ما همان چیزی را از دیگران پنهان می کنیم که آنها از ما پنهان می کنند. راجزر این مطلب را با طنز بیان می کند "چیزی که خیلی شخصی است، خیلی هم عمومی است."
شکسپیر می گوید: جهان یک صحنه است و تمام مردان و زنان، بازیگران آن، این صحنه جایگاه ورود و خروج بازیگران است و یک فرد در زندگی خویش نقش های بسیاری را اجرا می کند.
با این نگرش از "خود" می توان گفت که "خود" از نقش ها و اجراهای گوناگونی تشکیل شده است که بازیگرش ما هستیم. به عنوان مثال در خانه، نقش یک فرزند، در مدرسه نقش یک دانش آموز، ... را ایفا می کنیم.
خود آزمانی
اکثر ما بیشتر اوقات در این فکر هستیم که چگونه به نظر می آئیم. به دیگران نگاه می کنیم و خودمان را با آنها مقایسه می کنیم. معمولاً در این مقایسه ها فکر می کنیم که چقدر زندگی مردم خوب است. پس در ذهن خویش تصویری از خود آرمانی مان می رسازیم.
گوناگونی ها:
خصوصیات شخصی را که دوست دارید مثل او باشید، توصیف کنید. این توصیف چقدر با خصوصیات شما فرق دارد؟ چه کارهایی را لازم است انجام دهید تا مثل او شوید؟ آیا با چنین تغییر راضی تر خواهید شد؟ چه کمبودهایی را باید جبران کنید تا مثل شخص "ایده آل" خود شوید؟ ممکن است با انجام دادن این تمرین متوجه شوید که اگر خودتان باشید خیلی راضی تر و موفق تر خواهید بود.
خود برای دیگران؟
وقتی با دیگران هستیم، چگونگی ارتباط ما به چند عامل بستگی دارد.
ارتباط با آن فرد، آیا او را دوست داریم یا نه؟ آیا در کنار او احساس امنیت می کنیم یا نه؟ آیا او در مقام بالاتری قرار دارد یا نه؟
یکی از جنبه های مهم "خود برای دیگران" این است که اغلب نظرهای افراد درباره ما با نظر خودمان درباره خودمان متفاوت است. معمولاً دیگران طوری با ما رفتار می کنند که انگار باید شخصی باشیم که آنها انتظار دارند و از روشهای مورد نظر آنها استفاده کنیم.
خود اجتماعی
صحبت از این بود که دیگران ما را چگونه می بینند. در اینجا سؤال دیگری نیز مطرح می شود و آن این است که ما چگونه در گروهها ظاهر می شویم. افراد بسیاری به ما فشار می آورند تا آن طور شویم که آنها می خواهند. مراحل اجتماعی شدن، مراحلی است که از طریق آن، ارزش های ویژه یک اجتماع و یا یک موقعیت به ما معرفی می شود و ما آنها را فرا می گیریم.
خصوصیات ما در میزان راحت بودنمان با دیگران تأثیر دارد. بعضی از افراد به طور ذاتی یا از طریق اجتماعی شدن بیشتر از بقیه برون گرا هستند و دوستانه تر رفتار می کنند. اگر موقعیتهای متنوعی را که مشکل یا نامطلوب به نظر می رسند، مشخص کنیم، بهتر می توانیم خود را اصلاح کنیم یا تغییر دهیم. البته هیچ اجباری برای تغییر نیست. تنها دلایل تغییر در خودمان وقتی با افراد ارتباط داریم موارد زیر است:
به دلیل این که راحت نیستیم.
دیگران از ما می خواهند که در کار گروهی شرکت کنیم و با آنها ارتباط برقرار کنیم.
خود تاریک
اغلب ما دارای رازهای پنهانی هستیم. جنبه های خاصی از خودمان که آنها را دوست نداریم. بعضی وقتها انرژی زیادی صرف می کنیم و به خودمان فشار زیادی وارد می کنیم تا این رازها فاش نشوند. گاهی این کار قابل قبول است، چون لازم نیست درباره افکار، احساسات خودمان با هر کسی صحبت کنیم. از طرفی جای تأسف است که مسائلی در زندگی مان وجود داشته باشد که نتوانیم آنها را با هیچ کس در میان بگذاریم. اغلب مواقع جنبه "تاریک" و مخفی "خود" با مسائل زیر ارتباط دارد:
داشتن احساسات خصمانه و بد نسبت به دیگران
داشتن احساساتی که فکر می کنیم عجیب هستند
افکار و احساساتی که فکر می کنیم در هیچ شخص دیگری وجود ندارد
این مسئله در روان شناسی روشن شده است که افکار و احساساتی را که ما مخفی می کنیم، همان افکار و احساساتی هستند که بیشتر افراد آنها را مخفی می کنند.
خود آگاهی
خود آگاهی،توانایی شناخت وآگاهی از خصوصیات ،نقاط ضعف وقدرت ،خواسته ها ،ترس و انزجار است . رشد خود آگاهی به فرد کمک می کند تادریابد تحت استرس قرار دارد یا نه این معمولا پیش شرط ضروری روابط اجتماعی وروابط بین فردی وهمدلانه است
خود آگاهی:
1) آگاهی از نقاط قوت
2) آگاهی از نقاط ضعف
3) تصویر خود واقع بینانه
4) آگاه از حقوق و مسولیت
5) توضیح ارزش ها
6) انگیزه برای شناخت
ممنونم که تا این جای بحث به صندلی راحتیتون تکیه دادین و مطالب ما را خواندین!
پس لطفا نظرتونم برای بهتر شدن وبلاگمون بدهین!
راستی دهمین ماهگردمون را به مصطفی عزیزم تبریک می گم و خود درونم بهم میگه من چقدر خوشحالم!!!
ان شاالله شما هم همیشه همیشه خوشحال باشین و گل خنده روی لباتون باشه و این فکر کنم به شرطی هست که خودتونو باور داشته باشین
بعد از امتحانات پایان ترم که بشه 2/4/90 با موضوع ارتباط اجتماعی در خدمتتون هستم ، فقط تا آن روز شما نیز من را در ارائه مطالبم با نظراتتون یاری کنید!
از دستم راحت میشینااااااااا
الله یارتان