علم فیزیک....آونگ فوکو
سلام دوستان عزیزم
به شما قول داده بودم که موضوع این هفته ام جذاب و خواندنی باشد برای کسانی که اهل علم و فراگیری دانش هستند!
ما انسان ها دوست داریم طبیعتا بدانیم که در اطرافمان چه می گذرد و خلقت به چه معنایی است!
ما انسان ها دوست داریم لمس کنیم هر آن چه که می دانیم و در کتاب ها می خوانیم!
راه های زیادی وجود دارد تا ما دانسته ها را تبدیل به عمل کنیم و آن ها به مشاهده عینی واقعیت سازی کنیم!
یکی از مسائلی که ما دوست داریم درکش کنیم این است که زمینی را که ما ثابت درکش می کنیم برایمان ثابت شود که به دور خودش و به دور خورشید می چرخد ، موضوعی جذاب در علم فیزیک...
زیبایی علم فیزیک این است که برای هر چیز می توان جوابی یافت!!
انیشتین انسان متفکر و عالم و دانشمندی بود و یکی از مسائلی که به شهرتش افزود این بود که جواب هایی به دست آورد که از مشاهده عینی آن زمان دور بود ولی حالا کم کم داریم به این نتیجه می رسیم که هر چه انیشتین به دست آورده درست بوده البته خیلی از چیزها هم دور از درک انسان است ولی می شود به آن دست یافت ، مثلا درک دنیای چهارمی به نام زمان!!!
بی اغراق بگم عاشق علم فیزیک هستم ولی متاسفانه بهایی به این علم و دانشجویانی که مشغول تحصیل این علم هستند در کشور ما داده نمی شود و پیشرفت در علوم پایه کم دیده می شود !
خب بگذریم ، موضوع درک چرخش زمین بود که انسان با ساختن یک آونگ به نام آونگ فوکو که به افتخار کاشف این عمل لئون فوکو نام گذاری شد به این نتیجه رسید که زمین حرکت وضعی دارد!
جالب است بدانید در کشور ما سومین آونگ فوکو در همین دانشگاه کاشان خودمان به دست دانشجویان فیزیک ساخته شد!
اولین و دومین آونگ فوکو در دانشگاه های شریف و فردوسی مشهد ساخته شده است.
تاریخچه این موضوع بر می گردد به زمانی که :
لئون فوکو فیزیکدان فرانسوی میخواست این مطلب را نشان دهد که کره زمین بر گرد خود میچرخد)حرکت وضعی زمین). در سال 1851 ، هنگام یک آزمایش که بعدها شهرت بسیار پیدا کرد، یک آونگ را که فقط عبارت از جسم سنگینی بود که به انتهای یک طناب بسته شده بود، از سقف کلیسای معروف پانتیون پاریس آویزان کرد. آونگ به محض آویزان شدن رفتاری بسیار جالب داشت به این ترتیب که آن بخش از هوا که در رفت و آمدهای پاندول (سطح ارتعاش) جارو میشد، با سپری شدن تدریجی زمان در اطراف محور عمودی آونگ به چرخیدن میافتاد.
و جالب تر این که بدانید نتیجه این آزمایش آن شد که :
در جهان ، جنبش و حرکت مطلق و محض وجود ندارد، چون حرکت فقط در مقایسه با بیحرکتی ، قابل توضیح و تشریح میتواند باشد. به عنوان مثال زمین در تناسب و در نسبت به چیزی که نمیچرخد، چرخش دارد. بنابراین ، باید بتوانیم اشیائی را پیدا کنیم که ثابت باشند و به نوعی بتوانیم از ثابت بودن آنها مطمئن باشیم، تا بتوانیم هر حرکت را در مقایسه با این اشیا بررسی کنیم. درست در همین جاست که آونگ فوکو به یاری ما میآید.
از آنجا که این آونگ بعد از آویخته شدن ، سطح ارتعاش ثابتی دارد، کافی است که آن را در جهت یک کره آسمانی که میخواهیم سکون و بی حرکتی آن را آزمایش کنیم، میزان کنیم. اگر کره آسمانی مورد آزمایش بیحرکتی باشد، همیشه در سطح ارتعاش آونگ باقی خواهد ماند، در غیر اینصورت ، یعنی در صورتی که حرکتی داشته باشد، انحرافی اندک بسوی خارج از سطح ارتعاش آونگ در آن ملاحظه خواهد شد.
سوای آنچه از دیدگاه مکانیک کلاسیکی مورد بحث قرار میگیرد، یک نوع تداخل عمل دیگر نیز وجود دارد. تداخل عمل اسرار آمیزی که در آن نه نیرو و نه مبادله انرژی وارد میشوند، بلکه با سراسر کائنات ارتباط دارد. به عبارت دیگر میتوان گفت که آونگ فوکو به ما نشان داد که کائنات در مقیاس ماکروسکوپیکی با خود مرتبط و پیوسته است.
البته در مقیاس میکروسکوپی نیز کائنات غیر قابل تقسیم است و این امر بدیهی بر تجربه مشهوری که در سال 1920 توسط آلبرت انیشتین ، بوریس پورولسکی و ناتان روزن پیشنهاد شد، استوار است. دانشمندان مذکور با این پیشنهاد میخواستند نادرست بودن تعبیری را که مکانیک کوانتومی از واقعیت به مشابه یک احتمال میکند، نشان دهند.
لازم به ذکر است بگویم که علم فیزیک کلاسیکی مربوط به همان روابط نیوتنی است که همه ما بلد هستیم ولی انیشتین و چند دانشمند دیگر آمدند این علم را در مقیاس های دیگر بررسی کردند که در آن مقیاس ها فیزیک کلاسیک جوابگو نبود و این علم به دو دسته : علم نسبیت و علم کوانتوم تقسم شد!
عکس هایی از آونگ فوکو را در زیر مشاهده خواهید کرد که شاید برایتان جذاب باشد ...من که هر چی نگاهش می کنم سیر نمی شوم چون خدا را و وجود الهی را در همه این آزمایش ها لمس می کنم !
بعضی مطالب علمی را از سایت زیر برگرفته ام و برای اطلاعات بیشتر نیز می توانید به این سایت یا سایت های مشابه بروید.
التماس دعا
یا علی
آونگ نصب شده در دانشگاه کاشان!
این حالت اغراق آمیز حرکت آونگ است!