عیب جویی
به نام خداوند بخشنده مهربان
بعد از مدت ها سلام
امیدوارم عزاداری ها مورد قبول حق واقع گردد و آن معرفت خاصه را نسبت به اهل بیت کسب کرده باشیم که مزد این شب ها همان معرفت الهی است و بس.
مطلبی که می خواهم بنویسم مطمئن هستم در دستورات دینی ما و یا احادیث ائمه نیز وجود دارد اما تمثیلی که این جا به کار برده شده مرا به خود جلب کرد، می خواهم اول شما مطلب زیر را بخوانید و بعد من دیدگاهی که دارم بنویسم و شما نیز در قسمت نظرات دیدگاه های خودتون را بیان کنید چه با جمله ای کوتاه و چه بلند تا بدین وسیله راهی را برای برطرف کردن این مشکلمان بیابیم!
انسانها به شیوه هندیان بر سطح زمین راه مىروند. با یک سبد در جلو و یک سبد در پشت. در سبد جلو, صفات نیک خود را مىگذاریم. در سبد پشتی, عیبهاى خود را نگه مىداریم. به همین دلیل در طول زندگى، چشمانمان فقط صفات نیک خودمان را مىبیند و عیوب همسفرى که جلوى ما حرکت مىکند. بدین گونه است که درباره خود بهتر از او داورى مىکنیم، غافل از آن که نفر پشت سرى ما هم به همین شیوه درباره ما مىاندیشد.! « پائولو کوئیلو »
وقتی این مطلب را خواندم یاد یکی از جملاتی افتاده که یکی از اساتید در سخنرانی های عاشورا بیان داشت و این که بعضی از جملات هستند که اگر با صدق گفته شود تمام ادیان پذیرای آن است و آن را قبول دارند و می گفتند :جملاتی که امام حسین (ع)نیز فرمودند یا تمامی اهل بیت از این نوع جنسند ، مثل جملاتی که امام در صحرای کربلا ایراد نمودند : اگر دین ندارید آزاده باشید و ...
این مطلب مصداق همان عیب جویی هاست که دین ما خیلی تاکید دارد که عیب جو نباشیم ، فقط در قالب یک تمثیل بیان شده !
شاید این جا خوب مکانی باشد برای نشان دادن افسوس ها !
افسوسی که شاید خوردم این بود با دیدن این جمله ، خودم را می گویم ، چگونه جلبش شدم با این که مولای متقیان امام علی (ع) در نهج البلاغه چند بار درباره عیب جویی سخن گفته اند اما من دقتی ندارم و این نشانه بی توجهی به ائمه خودمان است !
حال برای این مطلب :در این چند روز محرم خیلی پیش آمده که در مکتب حسین (ع) نشسته بودم و اعمالی می دیدم که خلاف مکتب حسینی بود یکی همین عیب جویی که پشت آن غیبت را به همراه دارد!
ما عادت کرده ایم که همیشه خود را برترین بدانیم و همه را از دیدگاه بد نگاه کنیم و همیشه به دنبال این باشیم که عیب مردم را بگوییم و همیشه خودبین باشیم و غافل از این که آن فرد نیز همین ذهنیت را دارد.
ما همیشه طالب اینیم که دیگران اصلاح شوند ولی هیچ وقت سعی بر اصلاح خود نداریم و جالب این جاست که اگر انتقادی بر ما وارد می شود قبول نمی کنیم و این از همان چیزهایی است که دروازه های جهنم را بر ما گشوده میدارد!
مصداق همین آیه :
الَّذینَ یَلْمِزونَ المُطَّوِّعینَ مِنَ المؤمنینَ فی الصَّدَقاتِ وَ الّذینَ لا یَجِدونَ اِلّا جُهْدَهُم فَیَسْخَرُونَ مِنْهُمْ سَخِرَ اللهُ مِنْهُم وَ لَهُم عَذابٌ اَلیمٌ »(سوره توبه)
«آنهایی که از مؤمنان اطاعت کار، در صدقاتشان عیب جویی میکنند و کسانی را که (برای انفاق در راه خدا) جز به مقدار (ناچیز) توانایی خود دسترسی ندارند، مسخره مینمایند،خدا آنها را مسخره میکند (و کیفر استهزاء کنندگان را به آنها میدهد) و برای آنها عذاب دردناکی است.»
و اما برای این که عیب جو نباشیم پیامبر گرامی (ص) و امام علی (ع) سخنان زیبایی دارند :
وقتی می خواهی عیوب دیگران را یاد کنی ، عیب خویش را به یاد بیاور. (حضرت محمد (ص) )
هر که عیب خود را ببیند از پرداختن به عیب دیگران باز ایستد..(امام علی (ع) )
من خودم از امروز تصمیم گرفتم مطلب پائولو کوئیلو را این گونه عمل کنم :
در سبد جلو, عیب های خود را مىگذارم تا همیشه برای برطرف کردنشان تلاش کنم و . در سبد پشتی, صفات نیک خود را نگه مىدارم تا خودبین نشوم و همیشه برای پر کردنش تلاش کنم و هم چون درختی که وقتی میوه می دهد کمرش خم می شود از پشت نیکی هایم زیاد شود تا کمرم را خم کند تا نزد خداوندی که مرا به همین هدف خلق کرده سربلند باشم!
و همه به یاد داشته باشیم که پیامبر عزیزمان فرموده اند :
لغزشهای مؤمنین را جستجو نکنید زیرا هر که لغزشهای برادرش را جستجو کند، خداوند لغزشهایش را دنبال نماید و هر که خدا لغزشهایش را دنبال کند، رسوایش سازد گرچه در درون خانهاش باشد ( اصول کافی )
والسلام
یا علی